понеділок, 8 вересня 2014 р.

Ці людзі поўнасцю знішчаць зямлю?

«Род праходзіць, і род прыходзіць, а зямля векавечна стаіць» (ЦАР Саламон, XI стагоддзя да Н. Э.) * 

Старажытны пісьменнік Бібліі, Саламон, супрацьпаставіў кароткачасовае жыцця чалавека і даўгавечнасць зямлі. І сапраўды дзівіць, што на працягу тысячагоддзяў пакалення прыходзілі і сыходзілі, а планета Зямля захоўвала сваю дзіўную здольнасць аднаўляцца і падтрымліваць жыццё. Так было аж да гэтага часу. 

Пасля Другой сусветнай вайны наступіў перыяд, які некаторыя называюць Вялікім паскарэннем. Пры жыцці аднаго пакалення імкліва адбыўся прагрэс у сферы транспарту, камунікацый і іншых галінах навукі і тэхнікі, што паспрыяла нябачаным дагэтуль эканамічнаму росквіту. Вялікая колькасць людзей мае такі ўзровень жыцця, які калісьці было немагчыма дасягнуць. Між тым насельніцтва Зямлі вырасла амаль утрая. 

Але прагрэс дастаўся дарагой цаной. Вядома, што дзейнасць чалавека парушае натуральныя цыклы Зямлі. Некаторыя навукоўцы кажуць, што мы ўвайшлі ў антропоцен - новую геалагічную эпоху, калі ўздзеянне чалавека на планету становіцца ўсё мацней. 

Біблія прадказала, што прыйдзе час, калі людзі будуць «знішчаць зямлю» (Адкрыцьцё 11:18). Нешматлікія задумваюцца, ці сапраўды мы жывем у такі перыяд. Ці людзі працягваюць наносіць планеце шкоду і нарэшце перасякуць крытычную рысу? Або Зямля будзе знішчана цалкам?

Крытычная мяжа 

Або Зямля сапраўды набліжаецца да крытычнай рысы? На думку некаторых навукоўцаў, цяжка прадказаць, як глабальныя кліматычныя змены паўплываюць на планету. Яны асцерагаюцца, што раптоўныя і непрадбачаныя змены клімату прывядуць да катастрафічных наступстваў. 

Белы мядзведзь на ледзяной глыбе 
Возьмем для прыкладу Заходне-Антарктычны ледніковы шчыт. Некаторыя лічаць, што ў выніку ўзмацнення глабальнага пацяплення раставанне лядовага шчыта перасячэ мяжу, па якой гэты працэс стане незваротным. Справа ў тым, што лёд мае ўласцівасць адлюстроўваць сонечныя прамяні. Але з вытанчанай і памяншэннем плошчы ледавіковага шчыта становіцца бачнай паверхню акіяна, якая адлюстроўвае святло горш, чым лёд. Цёмная паверхня акіяна паглынае больш цяпла, што ў сваю чаргу прыводзіць да больш інтэнсіўнага раставання. У выніку можа паўстаць замкнёнае кола, разбуральнае дзеянне якога будзе немагчыма спыніць. За кошт адталай вады паднімецца ўзровень сусветнага акіяна, што, верагодна, прывядзе да катастроф, якія нанясуць шкоду сотням мільёнаў людзей. 

РАСЦЕ «ЭКАЛАГІЧНАЯ запазычанасць» 

Навукоўцы распрацавалі нямала стратэгій, каб пераадолець цяперашні «надзвычайнае становішча» на планеце. Ужо даволі даўно яны вылучылі мадэль так званага ўстойлівага развіцця, якая прадугледжвае шляху эканамічнага і сацыяльнага росту ў межах экалагічных магчымасцяў планеты. Ці людзі дасягнулі станоўчых вынікаў? 

На жаль, падобна таму як павялічваецца крызіс сусветнай запазычанасці, пастаянна расце і «экалагічная запазычанасць» Зямлі. Чалавецтва і далей спажывае рэсурсы планеты хутчэй, чым яны аднаўляюцца натуральным шляхам. Можна нешта змяніць? Адзін эколаг адкрыта сказаў: «Мы зусім не ўмеем мудра распараджацца рэсурсамі планеты». Гэта цалкам адпавядае з тым, што гаворыцца ў Бібліі: «Не ў сіле чалавека, які ішоў даваць кірунак слядах сваім» (Ерамія 10:23). 

З іншага боку, Біблія запэўнівае: наш Творца не дапусціць, каб людзі даказалі планету да «экалагічнага банкруцтва". У Псальмы 113: 24 сказана: «Зямлю [Бог] даў сынам чалавечым». Планета Зямля - гэта «добры дар» ад нашага нябеснага Айца (Якава 1:17). Хіба магчыма, каб дар ад Бога недаўгавечным, як ён мае тэрмін прыдатнасці? Вядома, не! Гэта відаць з таго, які Бог стварыў нашу планету. 

НАМЕР творцаў па ЗЯМЛІ 

У біблейскай кнізе Быццё падрабязна распавядаецца, з якой клапатлівасцю Бог ствараў зямлю. Там гаворыцца, што спачатку зямля была «нябачная і пустая і цемра над безданьню». Але пры гэтым згадваецца, што на планеце была «вада», якая неабходна для жыцця (Быццё 1: 2). Затым Бог сказаў: «Хай будзе святло» (Быццё 1: 3). Напэўна, сонечнае святло пачаў пранікаць скрозь атмасферу і ўпершыню стала бачным на Зямлі. Далей з'явіліся сушу і мора (Быццё 1: 9, 10). Пасля гэтага «зямля траву выдала, траву, насеньне ... і дрэва, што радзіла плод» (Быццё 1:12). Такім чынам, для жыццёва важных працэсаў і цыклаў, такіх, як фотасінтэз, ужо існавалі ўсе неабходныя кампаненты. З якой мэтай праводзілася такая дбайная падрыхтоўка? 

Вось што напісаў пра Бога старажытны прарок Ісая: «Бог ... зямлі і зрабіў здзейсніў, і зацвердзіў яе; не дарма стварыў, - на пражыванне на ёй Ён яе які стварыў »(Ісая 45:18). Зразумела, што Божае намер складалася ў тым, каб зямля была вечна заселеная людзьмі. 

На жаль, людзі нядбайна ставяцца да прыгожага падарунка Бога і амаль знішчылі зямлю. Аднак намер Творцы не змяніўся. У даўнія часы адзін чалавек сказала: «Бог не чалавек, каб няпраўду казаць, і ня сын чалавечы, каб Яму шкадаваць. Ён ці сказаў - і ня зробіць? »(Лікі 23:19). Сапраўды, Бог не дазволіць разбурыць зямлю, вельмі хутка ён «знішчыць тых, хто знішчае зямлю» (Адкрыцьцё 11:18). 

ЗЯМЛЯ ЗАЎСЁДЫ БУДЗЕ 

Ісус Хрыстос у сваёй вядомай Нагорнай пропаведзі сказаў: «Шчаслівыя лагодныя, бо яны ўспадкуюць зямлю» (Матфея 5: 5). Далей ён распавёў, дзякуючы чаму Зямлю будзе выратавана ад знішчэння. Ісус загадаў сваім паслядоўнікам прасіць у малітве: «Так прыйдзе царства тваё. Хай выконваецца твая воля як на небе, так і на зямлі ». Такім чынам, Божае Валадарства, то ёсць Божы ўрад выканае намер Бога адносна землі (Мацьвея 6:10). 

Кажучы аб выдатных змены, якія ажыццявіць Царства, Бог заяўляе: «Вось я твару ўсё новае» (Адкрыцьцё 21: 5). Ці значыць гэта, што замест Зямлі Бог створыць нейкую іншую, новую планету? Не, таму што наша планета была створана дасканалай. Затое Бог зьнішчыць «тых, што губілі зямлю» - сапраўдныя чалавечыя ўрада, паколькі яны з'яўляюцца сапраўднымі вінаватымі глабальнага экалагічнага крызісу. Яны будуць замененыя «новым небам і новай зямлёй», гэта значыць новым нябесным урадам - ​​Божым Царствам, што правіць над новым грамадствам людзей, якія будуць жыць на зямлі (Адкрыцьцё 21: 1). 

Вобразна кажучы, Бог адменіць назапашаную чалавецтвам "экалягічную запазычанасць» і папоўніць «экалагічны бюджэт» планеты. Псалмаспевец пад Божым натхненнем апісаў, што зробіць Бог ў будучыні: «Ты наведваеш зямлю [« Ты клапоцішся аб зямлі », пераклад П. Куліш] і спяваеш яе, шчодра ўзбагачаеш». Зямля стане раем і даваць дастаткова ежы, паколькі на ёй будзе выдатны клімат, і, што самае галоўнае, яе дабраслаўляць Бог (Псальм 65: 10-14). 

Былы духоўны лідэр Індыі Мохандас Гандзі, па словах ягонага сакратара Пьярелала, аднойчы заўважыў: «Зямля дае досыць добры, каб задаволіць патрэбы кожнага чалавека, але недастаткова, каб насыціць чалавечую сквапнасць».
 Царства Божае ліквідуе галоўную прычыну ўсіх праблем на планеце - яно карэнным чынам зменіць сэрцы людзей. Прарок Ісая прадказаў, што пад праўленнем Валадарства, людзі «ня будуць рабіць ліха і шкоды» ні адзін аднаму, ні Зямлі (Ісая 11: 9). Ужо сёння мільёны людзей рознага паходжання і культур даведаюцца аб высокіх нормы Бога. Яны вучацца любіць Бога і бліжняга, выяўляць падзяку, клапаціцца аб навакольным асяроддзі, беражліва выкарыстоўваць прыродныя рэсурсы і жыць згодна з намерам Творцы. Дзякуючы гэтаму яны рыхтуюцца да жыцця на райскай Зямлі (Эклезіяст 12:13; Матфея 22: 37-39; Каласянаў 3:15). 

Планета Зямля 

Зямля надзвычай каштоўная ў вачах Бога, і ён не дапусціць, каб людзі давялі яе да «экалагічнага банкруцтва» 
Аповяд аб стварэнні з кнігі Быцця сканчаецца словамі: «І ўбачыў Бог усё, што зрабіў. І вось, - добра вельмі »(Быццё 01:31). Сапраўды, Зямля надзвычай каштоўная ў вачах Бога, і ён не дапусціць, каб людзі давялі яе да «экалагічнага банкруцтва". Як жа суцяшае, што будучыня планеты ў надзейных руках кахаючага Творцы, Бога Іеговы. Ён абяцае: «Праведныя ўспадкуюць зямлю і стагоддзе будуць жыць на ёй» (Псальм 37:29). Вы таксама можаце быць сярод «праведных», якія называць Зямлю сваёй вечнай домам. 

Нядбайнае выкарыстанне рэсурсаў планеты 

Атмасфера. «Бясспрэчныя факты сведчаць аб тым, што павышаецца тэмпература ніжніх слаёў атмасферы, а таксама акіянаў і зямной паверхні ... З 1950-х гадоў галоўнай прычынай гэтага з'яўляецца дзейнасць чалавека» (Амерыканскае метэаралагічнае таварыства, 2012 год). 

Глебы. «Амаль 50% глебаў разбураныя ў выніку непасрэднай дзейнасці чалавека, моцна паўплывала на біяразнастайнасць, кругазварот пажыўных рэчываў ... і клімат» («Global Change and the Earth System»). 

Акіяны. «Каля 85% сусветных запасаў рыбы падвяргаюцца празмернай эксплуатацыі, знясіленыя, цалкам вылоўліваюць або аднаўляюцца пасля эксплуатацыі» (Бі-Бі-Сі, Верасень 2012 года). 

Біяразнастайнасці. «На думку многіх навукоўцаў ... віна за [наступнае масавае знікненне відаў], якое, магчыма, будзе самым хуткім за ўсю гісторыю існавання Зямлі, адназначна будзе ляжаць на людзях» (узята з science.nationalgeographic.com). 
сфера жыцця 


Што такое біясфера, або «сфера жыцця»? Па вызначэнні НАСА, гэта "частка Зямлі і яе атмасферы, мае спрыяльныя для жыцця ўмовы». Біясфера, як шкарлупіна яйкі, вельмі тонкай абалонкай, ахутвае нашу планету. 

Біясфера складаецца з жывых арганізмаў і асяроддзя, гэта значыць атмасферы, глеб і акіянаў, адкуль арганізмы прымаюць неабходныя для жыцця энергію і пажыўныя рэчывы. Напрыклад, расліны паглынаюць сонечную энергію, дзякуючы якой ператвараюць вуглякіслы газ, ваду і мінералы кіслародам і ежу для людзей і жывёл. У сваю чаргу людзі і жывёлы ўдыхаюць кісларод і спажываюць ежу і вылучаюць вуглякіслы газ і іншыя рэчыве, вяртаючы іх у агульную сістэму. Гэты кругазварот пастаянна паўтараецца. Такім чынам, біясфера здольная падтрымліваць жыццё бясконца. 

Вось чаму пра Бога сказана, што ён «Сваёю, сьцьвердзіў сусьвет» (Ерамія 10:12). Па словах аднаго библеиста, «частка Зямлі, якая з'яўляецца прыдатнай для жыцця, дзіўна прыстасаваная да дзейнасці чалавека і задавальненне яго патрэбаў».


Немає коментарів:

Дописати коментар