середа, 21 серпня 2013 р.

Міркування про духовне. "Християнська держава?"

Лідер комуністів сказав, що головні тези комунізму записані в Біблії, наприклад пріоритет суспільних інтересів над приватними і любов до ближнього. А раз так, то комунізм чи соціалізм - це тріумф християнства. Це дійсно цікавий теоретичний питання. Спертися на авторитет Христа хочуть багато політичних сил, причому не тільки лівого спрямування. Нещодавно в США було проведено опитування, в якому з'ясувалося, що люди самих різних політичних поглядів приписують ці ж погляди Христу, як вони його представляють.


Однак автори таких паралелей завжди забувають головна відмінність християнства від будь-якої суспільної і державної теорії: держава - це інститут насильства, а християнство проголошує ненасильство. Держава виникла в той момент, коли одна людина (ймовірно, ним був Німрод) вирішив за допомогою сили експлуатувати інших людей. Сьогодні держава на порядок цивілізованіше і гуманніше, ніж у часи Нимрода, але принцип насильства все одно є визначальним, що видно хоча б з податків. Що таке податки, якщо не узаконене, институционализированное пограбування? (Звичайно, християни повинні їх платити, але зараз мова про інше.) Податки - це далекий нащадок данини, яка накладалася на переможене плем'я. Теоретично громадяни можуть самостійно оплачувати будь-які послуги добровільно, через прямі внески або систему страхування. У деяких країнах, наприклад Монако, податків майже немає, і справи в них йдуть непогано. Але в будь-якій державі є щось, що якісь громадяни не хочуть робити, але у них просто немає вибору, тому що їх змушують силою. У християнстві ж неприйнятно будь-який примус, будь-яке насильство - а що таке насильство, якщо не примус?

Акцент християнства на ненасильстві добре видно і через порівняння з Мойсеєвим законом. Якщо Моїсеєв закон допускав смертну кару, то в християнстві не передбачено жодних покарань навіть за найважчі гріхи. Апостол Павло вчить тільки не спілкуватися з такими людьми, але ніякого покарання їм немає (1 Кор 5 гл.). Якщо стародавні євреї могли воювати (хоча іноді Бог діяв сам, що знову показує, що порятунок від Бога, а не від зброї), то християнство велить прибрати меч (Мат. 26:52), любити ворогів (Мат. 5:44), Не платіть злом на зло (Рим. 12:17) і не воювати з кров'ю і плоттю, тобто іншими людьми (Еф. 6:12). Також зауважимо, що євреї захищали не абстрактну «батьківщину», а священну землю, дану Богом своїм служителям як частина угоди з ними. 

«Родін» у світі сотні - священна земля була тільки одна. Коли її не стало, і захищати стало нічого. На відміну від євреїв, християнам велено терпіти (Фил. 4:12; Об. 2:10), не втручатися у справи світу (Ів. 15:19) і не боятися вбивають їх (Мат. 10:28). Ми бачимо величезний контраст у цих питаннях між Єврейськими і Християнськими писаннями, між навчаннями двох великих учителів - Мойсея і Христа. Все це показує, що в християнстві набагато вище піднято стандарт ненасильства, воно ближче відповідає первинним задумам Бога, хоча і Моїсеєв закон, безумовно, служив важливим цілям.

Паралелі з християнством особливо забавні, коли мова йде про соціалізм, де податків набагато більше, ніж в ліберальному державі. Як би ми не звикли до таких речей, як пенсії або соціальні допомоги, не варто забувати, що ці гроші забрані у інших людей аж ніяк не добровільно. Саме тому в строго ліберальних економіках, як у стародавньому Ізраїлі або сучасному Сінгапурі, немає ні пенсій, ні допомоги з безробіття. Так, було б здорово побудувати суспільство, де кожен допомагає ближньому добровільно, де люблячі діти містять старих батьків, а добрі роботяги годують невдалих безробітних. 

Ось це і буде справді християнським суспільством. Але ж будь-яка держава, і особливо соціалізм, йде рівно в протилежну сторону: не виховує ні любов, ні альтруїзм, а силою відбирає у одних і дає іншим, тим самим озлоблені перших і заохочуючи безвідповідальність у других. Коли на перше місце ставиться сила, про любов - і отже, християнстві - вже не може бути й мови. Крім того, що стоять біля важелів цього перерозподілу перетворюються у всемогутніх вершителів чужих доль. Навіть якщо їм пощастить і ця влада їх не розбестить, християнину в будь-якому випадку варто уникати такої великої влади над іншими людьми.

Саме тому некоректні будь-які спроби підвести Христа під основу якої завгодно політичної чи націоналістичної теорії. Такі спроби експлуатують тільки зовнішні елементи християнства на зразок любові до ближнього, але не враховують більш глибинні речі - ненасильство і дуже високий стандарт добровільності. А оскільки держава неможливо без насильства, просто розсиплеться без нього (або буде поглинена сусідами), воно в принципі несумісне з християнством. Християнство робить акцент на перевихованні, переродженні, перетворенні кожної людини на високих духовних засадах - ніяка держава цим не займається і ніяка політична теорія це не передбачає. 

Навіть така, яка зовні схожа на християнство, наприклад утопічний комунізм. Ось тому він і утопічний. Ось тому Христос, розуміючи утопізм будь-якого чергового комунізму, велить своїм учням не змінювати цей світ на яких завгодно засадах, а вийти з нього (духовно) і чекати Царства Бога. Але політики, звичайно ж, про це ніколи не скажуть, інакше вони не були б політиками.
Переклав: Вірст.

Немає коментарів:

Дописати коментар